Kožu z prasaťa a bravčovú masť odovzdávali kedysi dedinčania štátu

11.01.2011 Celý región

Sedliská 11. januára (TASR) - Aj keď je zabíjačiek na Zemplíne menej ako v minulosti, stále sa tešia obľube mnohých dedinčanov.
Tí si pomocou zakúpeného alebo doma vychovaného prasaťa pripravujú v dostatočnom predstihu pred Veľkou nocou tradičné mäsové výrobky.
Starší pamätníci často spomínajú na domáce zabíjačky, ku ktorým sa viazalo v minulosti viacero povinností voči bývalému režimu. \"Ak sme sa chystali zabiť v 50. rokoch minulého storočia doma prasa, museli sme o tom informovať miestny národný výbor, ktorý nám vystavil za určitý poplatok zakáľací list, \" uviedla pre TASR Anna Mražíková zo Sedlísk.
Rodina dôchodkyne musela po zabíjačke odovzdať štátu päť kilogramov bravčovej masti a nespracovanú kožu z chrbta zvieraťa, na čo mnohí hundrali, pretože potom chýbala na slanine.
Súčasťou masti z prasaťa putujúcej štátu, bol často aj roztopený rastlinný tuk, ktorý do nej primiešavali gazdiné po tom, ako ho zakúpili v miestnych potravinách.
Väčšia časť cenného šmaľcu, ako masť nazývali, tak zostávala doma. Zabíjačky robili ľudia veľakrát aj v tajnosti, aby za ne nemuseli odvádzať povinné poplatky a naturálie. V prípade odhalenia však riskovali, že o všetko spracované mäso prídu a dostanú pokutu.
So zabíjačkou bolo podľa slov dôchodkyne v minulosti viac práce ako dnes. \"Nemali sme k dispozícii napríklad hotové črievka na klobásky, preto sme museli namáhavo a zdĺhavo čistiť črevo z prasaťa. Neboli ani vrecúška na tlačenku, zhotovovali sme ju preto z vyčisteného svinského žalúdka, \" priblížila Mražíková.
Dodala, že zabíjačky mali dedinčania podobne ako aj dnes v dostatočnom predstihu pred Veľkou nocou, aby boli mäsové výrobky včas hotové. \"Šunka a slanina museli najprv stáť niekoľko týždňov v slanom náleve. Ako prvé boli hotové klobásy, ktoré sme kedysi údili v komíne nad pecou, \" vysvetlila dôchodkyňa.
Ľudia si podľa Mražíkovej pred desiatkami rokov nerobili ťažkú hlavu z toho, že nemali doma chladničky. \"Mäso zo spracovaného prasaťa sme uskladňovali v chladných komorách, no veľa sme rozdali aj susedom, známym a rodine. Tí nám na odplatu vrátili čerstvé mäsové výrobky zo svojej zabíjačky o niečo neskôr, \" poznamenala.
 

Vyberte región